SGK tarafından çıkarılan yasa ile 1 defaya mahsus olmak üzere mükelleflerin geçmiş döneme yönelik olarak teşviklerden kaynaklı hak ve alacaklarının verileceği duyuruldu. 1 aylık süreden sonra bu hak ve alacakların alınma imkânının söz konusu olamayacak.

6111 teşvikinde taban ücret alt-üst sınırı olmaksızın elde edilen kazanım, işverene, uygun her bir personeli için yılda 2.5 brüt maaş tasarrufu sağlamaktadır. Bu teşvikin getirisi özellikle çalışan sayısı fazla olan işyerlerinde önemli kazanımlar sunmaktadır. Herhangi bir maliyete katlanmadan ve yatırım yapmadan elde edilen bu tasarrufa, cirosal karşılığı ile baktığımızda önemli rakamları net kar olarak kazanmak mümkündür. Teşvikten yararlanırken iç veya dış kaynak kullanıyor olsanız bile eksik yararlanmaya bağlı “Gizli maliyet” söz konusu olabilir..

6111 SAYILI KANUNLA GELEN TEŞVİKLERLE İLGİLİ, BAŞVURU SÜRESİ KISA, İADELER 2019 OCAK AYINDA GERÇEKLEŞECEK

“Bu teşviklerden SGK çıkardığı yasa ile 1 defaya mahsus olmak üzere geçmiş döneme yönelik olarak teşviklerden kaynaklı hak ve alacaklarını vereceğini duyurmuş olup bu 1 aylık süreden sonra bu hak ve alacakları alma imkânı söz konusu olmayacaktır. Bu konuda gerekli başvuruları ve takibini yapamayacak firmalarımız ise SGK Teşvik danışmanlığı alanında yüzdeli olarak faaliyet gösteren danışmanlık kuruluşlarından da destek alabilirler”

6111 TEŞVİKİNDEN GERİYE DOĞRU NASIL YARARLANILABİLİR

“Sosyal Güvenlik Kurumunca çıkartılan 2015/10 sayılı Genelge ile daha önce herhangi bir kanunda öngörülen prim teşvikinden yararlanmış olan işverenlerin sonradan bu tercihlerini değiştirerek, farklı bir kanunda öngörülen teşvikten geriye doğru yararlanmak istemeleri halinde, bu taleplere ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin genelgenin yayımlandığı tarihten sonra verilmesi halinde işleme alınmayacağı belirtilmiştir. Ayrıca bu bağlamda, 4447 sayılı Kanuna 6111 sayılı Kanunla eklenen geçici 10. maddede öngörülen teşvik kapsamına girmelerine rağmen, 05510 sayılı kanun numarası seçilerek düzenlenen aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilen sigortalılar için sonradan geriye yönelik olarak 5510 sayılı kanun numarasından iptal, 6111 sayılı kanun numarasından asıl/ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenerek Kuruma verilmesi halinde, bahse konu belgeler -2015/10 sayılı genelgenin yayımlandığı 18/3/2015 veya sonrasında verilmiş ise işleme alınmayacak,

-2015/10 sayılı genelgenin yayımlandığı 17/3/2015 ve öncesinde verilmiş ve geçici 10. maddede öngörülen şartlar da sağlanmış ise işleme alınacaktır. Dolayısıyla, 4447 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinde öngörülen teşvikten yararlanmak amacıyla geriye yönelik olarak düzenlenen ve 17/3/2015 veya öncesinde Kuruma verilen 5510 sayılı kanun numarasından iptal, 6111 sayılı kanun numarasından asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin işleme alınabilmesi için, 6111 sayılı kanun numarası seçilerek düzenlenmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalıların hem kanunda öngörülen şartları taşıması, hem de bu sigortalıların işe alındıkları tarihten önceki son altı aylık sürede Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalıların ortalamasına ilave olarak çalıştırılmış olmaları gerekmektedir.

Aksi halde bahse konu belgeler 17/3/2015 tarihinden önce düzenlenerek Kuruma verilmiş olsa da, geçici 10. maddede öngörülen teşvikten yararlanılması mümkün olamayacaktır.

Kağıt ortamında Kuruma verilen APHB’de kayıtlı sigortalıların geçici 10. madde kapsamına giren sigortalı olup olmadıkları, ilgili personel tarafından 5510 sayılı kanun numarası için iptal, 6111 sayılı kanun numarası için asıl/ek belge seçildikten sonra ve onaylama işlemi yapılmadan önce sistem tarafından kontrol edilecektir. Geriye yönelik olarak düzenlenen 6111 sayılı kanun numaralı aylık prim ve hizmet belgesinin işleme alınabilmesi için belgede kayıtlı sigortalıların;

1- İşverenlerce e-Bildirge programlarında mevcut “4447/Geçici 10. Mad. Sigortalı Giriş” ekranı vasıtasıyla sisteme tanımlanmış olmaları,

2- Teşvikten yararlanma sürelerinin sona ermemiş olmaları,

3- İşten ayrılıp teşvikten yararlanma süresi içinde aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlamamış olmaları, gerekmektedir. Aksi halde geriye yönelik olarak düzenlenen 6111 sayılı kanun numaralı asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı sigortalılardan biri dahi bu şartları taşımadığı takdirde, belgede kayıtlı diğer sigortalılar geçici 10 uncu maddede öngörülen şartları taşısa da, hem iptal nitelikteki belgenin hem de asıl/ek nitelikteki belgenin işleme alınmasına sistem tarafından izin verilmeyecektir.”

404: Not Found