Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu ile Meclis Başkanı Raci Hazıroğlu’ nda yer aldığı toplantıda konuşan Vali Nayır, Simav başta olmak üzere diğer ilçelerde yapılan, yapımı bitmek üzere olan ve yeni yapılacak hastanelerin tüm Kütahya gelecekte diğer illere bağımlılıktan kurtaracak yatırımlar olduğunu, İlçeler arası bağlantılar noktasında önem taşıyan Simav-Emet-Tavşanlı karayolu ile Simav Dağardı-Balıköy-Harmancık yolu ile Kütahya Çevre Yolu projelerinin hayata geçirilmesiyle birlikte il merkezi ve ilçelerinde ekonomik faaliyetlerin hız kazanacağını ifade etti.

Kütahya’nın ekonomik durumunu ve potansiyelini, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularını değerlendirmek amacıyla ‘1. İl Ekonomi Toplantısı’ düzenlendi. Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu ile Meclis Başkanı Raci Hazıroğlu’nun da katıldığı Kütahya’da ilk kez düzenlenen İl Ekonomi Toplantısı Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında gerçekleştirildi.

İl Özel İdaresi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Vali Yardımcısı Sedat Oktar, Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, İlçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

“KÜTAHYA’YI GELECEĞE HAZIRLAYACAĞIZ”

Yılda iki kez düzenlenecek olan İl Ekonomi Toplantıları ile Kütahya’yı geleceğe taşımayı amaçladıklarını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kütahya’da bir ilki gerçekleştiriyoruz. İl ekonomisi adına yapılabilecekleri geniş bir çerçevede değerlendireceğimiz bir toplantı olacak. Bundan sonraki toplantıların gündemini katılımcılarla birlikte belirleyeceğiz. Bu toplantının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor ve özel sektörümüzle birlikte Kütahya’yı geleceğe taşımayı istiyoruz” dedi.

“KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİYLE HAREKET EDECEĞİZ”

Kütahya’nın kalkınması noktasında yapılması gereken çalışmaların kamu – özel sektör işbirliğiyle tespit edileceğini belirten Vali Nayir, “İllerin kıymetini, tercih edilebilirliğini, o ilde yaşayan kişilerin mutluluk ve refah seviyesini belirlerken belli kıstaslarımız var. O ilin emniyet-asayiş, huzur durumu, ilde yaşayanlara sağlanabilecek eğitim ve sağlık imkanları, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler önemli. En az bunlar kadar da o ilin ekonomisi, sanayisi, ticareti ve tarımı önemli. Önümüzdeki süreç içerisinde merkezi ve yerel yönetimlere, hem sivil toplum kuruluşlarına hem de özel sektöre düşen görevler açısından baktığımızda yapılabilecekleri tespit noktasında bu toplantılar faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK ATILIMLAR YAPTIK”

Son yıllarda sosyo-ekonomik gelişme ve kalkınmada büyük atılımlar yapıldığına dikkat çeken Vali Nayir, “573 bin 642 nüfusuyla ülkemizin 38. büyük ili olan Kütahya, illerde yaşam endeksi il sıralamaları ve endeks değerleri sıralamasında da 4. sırada yer alıyor. Çalışma hayatı, güvenlik, yaşam memnuniyeti, sosyal yaşam endekslerinde ilk 6 içinde yer alan Kütahya, sağlık, eğitim, gelir servet ve çevre endekslerinde ilk 25 il içinde sıralamaya girerek sosyo-ekonomik gelişme ve kalkınmada son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdi” dedi.

“YENİ YATIRIMLAR İŞSİZLİK ORANINI DAHA DA DÜŞÜRECEK”

Kütahya’nın işsizlik oranı en düşük 6 ilden biri olduğunu bildiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizde özel ve devlet kuruluşu olan 672 sanayi kuruluşunda 41 bin 305 kişi çalışıyor. Özel sektöre ait 670 sanayi kuruluşunda 35 bin 780 kişi, kamuya ait 2 adet sanayi kuruşunda 5 bin 525 kişi istihdam ediliyor. Kütahya 1. OSB’de 6 bin 254, 2. OSB’de 603, Tavşanlı OSB’de 2 bin 918, Gediz OSB’de 803 olmak üzere toplam 10 bin 578 kişi istihdam ediliyor. Ayrıca Zafer OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte bu rakamların 15 binlere çıkacağını düşünüyoruz. Türkiye genelinde işsizlik oranı bakımından en düşük iller arasında 6. sırada yer alan ilimizde, İş Kurumu kayıtlarına göre 18 bin 685 kayıtlı işsiz bulunuyor, yeni yatırımların devreye alınmasıyla birlikte bu rakamın daha da aşağılara düşmesini bekliyoruz. Aktif İşgücü Programları kapsamında 2016 yılı itibariyle 5 bin 682 kişiye istihdam garantili kurs verilerek işsiz vatandaşlarımızı iş sahibi yapma yönünde kurumlarımız gayret sarf ediyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK KURULUŞU LİSTESİNDEYİZ”

Kütahya’nın milli gelir sıralamasında 13, ekonomi de ise 31. sırada yer aldığının altını çizen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Dış ticaret fazlası veren bir iliz” dedi. Kütahya’nın, Türkiye’nin 500 Büyük Kuruluşu listesinde olduğunu vurgulayan Vali Nayir, “TÜİK’in yaptığı en son iller itibariyle milli gelir hesaplama çalışmasında Kütahya, 2014 yılı itibariyle 9 bin 053 $ kişi başına milli gelir ile 13. sırada yer alarak, 11 milyar 321 milyon TL’lik Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) ile ülkemizin 31. büyük ekonomisine sahip. Ayrıca 181 milyon $’lık ihracatıyla 38. sırada yer alan Kütahya, dış ticaret fazlası veren illerimizden biri olup, mevcut ihracat rakamları ilimizde sanayicilerin daha çok dış pazarlara açılmasını ve daha çok üretmesi gerektiğini ortaya koymakta. Ayrıca müteşebbislerimiz yabancı firmalarla yapacağı ortak yatırımlarla daha çok doğrudan sermaye çekerek ilimizi geleceğe taşımada lokomotif görevi göreceklerdir. İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yayınladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Kuruluşu’’ sonuçlarına göre Kütahya’dan 9 sanayi kuruluşu listeye girmeyi başarmış olup, bu listede daha fazla sanayi kuruluşu görmek en büyük dileğimizdir” ifadelerini kullandı.

“1 YILDA 691 KAMU YATIRIMI”

2016 yılı yatırımları hakkında katılımcıları bilgilendiren Vali Nayir, “İlimizde kamu yatırımları kapsamında, 2016 yılında 691 kamu yatırım projesi yürütülmüştür. 2016 yılında uygulanmakta olan projeler için yaklaşık 900 milyon TL’lik yatırım öngörülmüş ve toplamda 649 milyon TL harcama yapılmıştır. Tahsis edilen ödeneğin yüzde 72’si harcanarak 282 proje tamamlanmış, 56 proje bitme aşamasında, 229 proje devam etmekte, 25 proje ihale, 7 proje sözleşme, 9 proje etüd, 40 adet iş proje aşamasında ve 43 projeye başlanmamıştır. 2016 Yılında yatırım yapılan sektörler içinde en büyük payı yüzde 32,34 ile ulaştırma sektörü almıştır. Bu sektörü sırasıyla yüzde 23,95 ile diğer kamu hizmetleri sektörü yüzde 15,21 ile tarım, yüzde 10,69 ile eğitim, yüzde 8,70 ile madencilik sektörü izlemektedir” dedi.

“KÜTAHYA’YI MADENCİLİK ÜSSÜ YAPMALIYIZ”

Sağlık, enerji ve madencilik sektöründeki yatırımlar hakkında bilgiler veren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Önümüzdeki dönemlerde Devletimiz tarafından sağlık sektöründe yürütülmekte olan 600 yataklı Şehir Hastanesi, Emet, Gediz, Simav ve Altıntaş Devlet Hastaneleri, diğer sağlık tesis yatırımlarıyla ilimizi sağlık alanında gelecekte diğer illere bağımlılıktan kurtaracak yatırımlara hız verdik. Madencilik ve enerji sektöründe yeni borik asit fabrikası inşaatı, Ömerler Yeraltı Kapalı Ocak Kömür İşletmesi yatırımları ve özel sektör tarafından yapılacak enerji ve madencilik yatırımları ile ilimizi madencilik üssü haline getirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“ULAŞIMDA DAHA GÜÇLÜ HALE GELECEĞİZ”

Vali Ahmet Hamdi Nayir ulaşım yatırımları hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Vali Nayir, “Son yıllarda yapılan yol yatırımlarıyla Kütahya’nın çevre il yolu bağlantıları ile büyükşehir bağlantılarını sağlayan ana arterlerde ciddi mesafe kat edilmiş ve ilimizi dünyaya açacak hava yolu bağlantısı da Zafer Havalimanı’nın hizmete açılmasıyla sağlanmıştır. Öte yandan önümüzdeki yıllarda Kütahya’nın İzmir Limanı’na bağlantısını sağlayacak olan Çavdarhisar-Gediz-Abide-(Kula-Uşak) Ayr.(BY-BSK) Yol Yapımı, yine İlimizin Balıkesir bağlantısı açısından önem taşıyan Balıkesir-Dursunbey-Harmancık-Tavşanlı kara yolu ile İlçeler arası bağlantılar noktasında önem taşıyan Tavşanlı, Emet, Simav Karayolu, Gediz-Altıntaş Yolu, Simav-Dağardı-Balıköy-Harmancık Yolu ile Kütahya Çevre Yolu projelerinin hayata geçirilmesiyle birlikte ekonomik faaliyetler hız kazanacaktır. Demiryolu sektöründe Eskişehir-Kütahya-Antalya Yüksek Hızlı Tren Hattı inşaatı, Balıkesir-Kütahya-Eskişehir demiryolu elektrifikasyon, sinyalizasyon, haberleşme sistemleri yatırımları ve 4 büyük altgeçit ve 2 büyük ölçekli üst geçit çalışmalarıyla ilimizin demiryolu bağlantıları açısından ciddi bir dönüşüm yaşanacaktır” dedi.

“ÇİFTÇİMİZİN REFAH DÜZEYİ YÜKSELECEK”

Tarım sektöründe yürütülen çalışmalarla çiftçilerin refah düzeyinin artırılacağını dile getiren Vali Nayir, “1 baraj, 24 gölet+sulama, 1 yerüstü sulama, 13 taşkın koruma, içme suları yatırımları ile çiftçilerimize sağlanan tarımsal hibe ve desteklerle tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimin artırılarak çiftçilerimizin refah düzeyi yükseltilecek ve ucuz tarımsal ürünlere erişim sağlanacaktır” dedi.

“GELECEĞİN YENİ TÜRKİYE’SİNİ İNŞA EDECEĞİZ”

Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Eğitim alanında ilahiyat fakültesi, kongre ve kültür merkezi, 6 adet toplam 4 bin 700 kapasiteli öğrenci yüksek öğrenim yurdu ile 424 derslik, 5 spor salonu, 4 pansiyon, 3 atölye, yarı olimpik yüzme havuzu, Merkez ve Tavşanlı spor salonu ve diğer spor tesisi yapımlarıyla çağdaş ve modern eğitim alt yapısını hazırlayarak gelecek nesillere daha sağlıklı ve kaliteli fiziki ortamlarda eğitim imkanları sunarak geleceğin yeni Türkiye’sini inşa edeceğiz”

“İLK 20 EKONOMİ ARASINDA OLMALIYIZ”

Ömrünü dolduran kamu binalarının yerine modern binaların yapıldığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Kütahya’nın ilk 20 ekonomiye girmesini hedeflemeliyiz” dedi. Vali Nayir, “TOKİ tarafından yürütülen 2 bin 38 adet konut, Valilik, Belediye, Adliye, İl Milli Eğitim, Emniyet, Tavşanlı ve Hisarcık ilçe Hükümet Konakları, Tarım, Meteoroloji, Tapu Ve Kadastro, Orman, İş Kurumu, Aile Ve Sosyal Politikalar, TEİAŞ’a ait yeni kamu hizmet binalarının yapımları ile ilimiz adeta bir şantiye alanına dönüşmüş durumda. Bu noktada özel sektörün de kamu-özel sektör koordinasyonuyla gerek ilimizin gerekse ülke ekonomisinin gelişmesine ve kalkınmasına daha fazla katkı sağlamasını bekliyoruz. İlimizde yabancı sermayeli şirketlerle işbirliği içinde doğrudan yatırımlara öncülük ederek orta vadede ilimizi ilk 20 ekonomi arasına taşımayı hep birlikte hedeflemeliyiz” diye konuştu.

Vali Ahmet Hamdi Nayir’in ardından ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Zafer Kalkınma Ajansı, planlama, programlama, araştırma ve stratejiler hakkında bilgiler verdi.

ZEKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser ajans destekleri ve yatırım teşvikleri, ZEKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Operasyon Koordinatörü İskender Cem Leblebici ise proje geliştirme ve uygulama faaliyetleri hakkındaki katılımcıları bilgilendirdi.

Sunumlarda detaylı şekilde aktarılan 4,1 milyon Avro bütçeli Zafer – İN projesinden en iyi şekilde istifade edilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Ahmet Hamdi Nayir, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı için de destek çağrısında bulundu. Vali Nayir, “İşçilerin gelecekte daha üretici olmasını sağlayacak proje çok önemli. Bu fırsat her zaman ele geçecek bir fırsat değil. Bundan azami istifadeyi sağlamamız lazım. Bunun için sanayi kuruluşlarımızın öncülüğüne, Ticaret ve Sanayi Odalarımızın vereceği desteğe ihtiyacımız var. Bunu mutlaka takip edin. Öte yandan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na vereceğiniz desteğe ihtiyaç var. Bunlar birbirlerine bağlantılı hususlar. İnşallah bunlar birbirlerini destekleyecek ve etkisini kısa sürede göreceğiz” dedi.

KAMİL SARAÇOĞLU: OTEL SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ

Toplantıda söz alan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu Kütahya’nın en büyük eksiğinin yatak kapasitesi olduğunu söyledi ve otel yatırımı çağrısında bulundu. Saraçoğlu, “Bizler ilimizi ilçe ilçe, bölge bölge paylaşmadan bütün olarak ele almalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bizlerden istemiş olduğu konu yatırıma yönelmek ve yatırım yapmak. Türkiye’nin 500 Büyük Kuruluşu Listesi’ne Kütahya’dan 9 kuruluşumuzun girmesi bizim için gurur verici. Özellikle bu tarz yatırımcılar kendi kazandığı Kütahya’da her yıl yeni bir yatırıma imza atmalı. Bunun önünü açmalıyız. Bu konuda biz milletvekillerimizle beraber belediye olarak yatırımcıların her zaman yanındayız. Biz her yatırımcının özellikle termal turizm ve çini konusunda, diğer sektörlerde her zaman altyapısını çözümleme konusunda göreve hazırız. Bunun yanında Kütahya olarak en büyük eksiklerimizden bir tanesi yatak kapasitemizin yok denecek kadar az olması. Bugün Kütahya’nın ilçeleriyle beraber 500 kişiyi bir araya getirebileceğimiz, kongre yapabileceğimiz bir otelimiz yok. Öncelikle bunu çözmeliyiz. Yatak kapasitesini çözdüğümüz anda diğer atılımların da hızlı bir şekilde geleceğini bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

NAFİ GÜRAL: STRATEJİK PLANA İHTİYACIMIZ VAR

Kütahya’nın gelişmesi için ‘stratejik plana ihtiyaç var’ diyen Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, “Yerel Ekonomik Gelişme Programı incelenirse çok faydalı. Ancak yeterli değil. Aynı zamanda ekonomiye değer katan turizm, ticaret, madencilik ve sanayi sektörlerinin değerlendirilmesi lazım. Bunların her birinin geliştirilmesi ile ilgili stratejik plan hazırlanması lazım. Bu salonda bulunan herkes ekonominin gelişmesiyle ilgili gayretin kendisine bir görev olduğunu düşünüyor. Ancak ne yapacağını bilme konusunda bizim zaafımız var. Dolayısıyla böyle bir stratejik plan yapıldığında herkes kendi üzerine düşen görevi ifa eder diye düşünüyorum. Global ve ulusal sermayenin Kütahya’ya gelmesine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Toplantı, sanayici ve iş adamlarının yapılabilecek çalışmalar ve projeler hakkındaki görüşlerini paylaşmasının ardından sona erdi.

404: Not Found